« ERKEĞİ EVLİLİK YOLUNA GÖTÜREN KADIN

Stres yaşamınızdaki birçok şeyi etkileyebilir ve buna adet düzeniniz de dahildir. Bazı zamanlar o kadar çok stres ve gerginlik yaşarız bu da vücudumuzdaki GnRH adı verilen bir hormonun (cinsiyet hormonlarının salınmasını uyaran hormon) seviyesini azaltır. Bu hormonun azalması yumurtlamamaya veya adet gecikmelerine neden olur. Yeniden normal düzeninize dönebilmeniz için rahatlamanız ve gevşemeniz gereklidir. Bu durumda, doktorunuzla konuşmak ve stresinizi azaltmak için birlikte hareket etmek faydalı olacaktır.
Geçirdiğinize ani, kısa veya uzun süreli yaşadığınız bir hastalık, adetinizin gecikmesine neden olabilir. Bu durum genellikle geçici olur. Hastalığınız iyileşince, adetleriniz normal düzenine girecektir.
Rutin ve düzenli programlarınızda değişiklik yapmak, biyolojik saatinizi de etkiler. Adetinizin gecikmesinin sebebi, çok uzun saatlerinizi iş yerinde geçirerek, yeteri kadar uyku alamamanız olabilir.
Yeni ve farklı bir ilaç kullanmaya başlamanız da, adetinizin gecikmesine veya gelmemesine sebep olabilir. Doktorunuzla kullandığınız ilaçların bu yan etkileri hakkında konuşun. Bu, bazı doğum kontrol yöntemlerinde fazlaca rastlanan bir durumdur.
Çok fazla kilonuzun olması, hormonsal olarak adet döngünüzü değiştirebilir veya tamamıyla durmasına neden olabilir. Birçok kadın biraz kilo verdiklerinde bile normal döngülerine ve doğurganlıklarına geri döner.
Vücudunuzdaki yağ oranı yeterli seviyede değilse, düzenli adet olamayabilirsiniz veya adet düzeniniz tamamen durabilir. Bu olaya amenore adı verilir. Genelde biraz kilo almak adet düzeninizin normale dönmesini sağlar. Bu durum, aşırı derecede spor yapan veya profesyonel sporcu olan kadınların yaşadığı adet gecikmesinin en çok rastlanan sebebidir.
Adet döngüsü her kadında aynı olmayabilir. Ortalama adet döngüsünün 28 gün olduğu söylense bile bu her kadın için geçerli değildir. Bazen adetinizin geciktiğini sandığınız zamanlarda sadece yanlış hesap yaptığınızı fark edebilirsiniz. Adet döngünüz düzensizse ve ne zaman yumurtladığınızı biliyorsanız, yumurtladığınız günden 2 hafta sonrasında adetinizin gelmesini beklemelisiniz. Bu şekilde adet döngünüzü daha kolay gözlemleyebilirsiniz.
Perimenopoz, üreme döneminden çıkıp, üretken olmadığınız döneme geçiş yaptığınız zamana verilen addır. Bu dönemde adetiniz daha az veya daha çok gelebilir. Daha sık veya daha seyrek adet de olabilirsiniz. Eğer hamile kalmak istemiyorsanız, bir doğum kontrol yöntemi kullanmanızda fayda vardır. Çünkü bu dönemde doğurganlığınız hala devam eder.
Menopoz, artık yumurtlamayacağınız ve adet görmeyeceğiniz bir dönemdir. Menopoza olağan bir şekilde girebilirsiniz. Fakat bu durum, hiserektomi (rahmin alınması) gibi cerrahi olarak veya kemoterapi gibi kimyasal yollarla da gerçekleşmiş olabilir.
Adetinizin gecikmesinin nedeni hamile kalmış olmanız olabilir. Herhangi bir gebelik testi adetinizin gecikmesinin nedeninin, hamilelik olup olmadığını anlamanızı sağlayacaktır. Gebeliğin öğrenilmesi için yapılan idrar ve kan testleri vücudunuzda hCG hormonu (gebelik hormonu) olup olmadığını denetler.
Eğer hamileyseniz hemen doktorunuzu arayarak bir doğum öncesi randevusu almalısınız. Sizi muayenehaneye çağırmaları biraz zaman alabilir, onları hemen aramanız sizin için yararlı olacaktır.